Korkea kolesteroli

Korkea kolesteroli

Ihmisen kehosta löytyy kahdenlaista kolesterolia: ”hyvä” HDL-kolesteroli poistaa kolesterolia kudoksista ja verisuonten seinämistä, kun taas ”paha” LDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia verisuonten seinämiin ja kudoksiin. Veren kolesterolipitoisuus riippuu perimästä ja elintavoista: LDL-kolesterolin määrään ihminen voi vaikuttaa oikeanlaisella ruokavaliolla ja hyvän HDL-kolesterolin pitoisuuteen etenkin liikuntaa lisäämällä.

Kolesteroli mitataan verinäytteestä. Aikuisella kolesteroliarvon tulisi jäädä alle viiden millimoolin litraa kohti. Korkeita kolesteroliarvoja voi alentaa lisäämällä liikuntaa ja välttämällä ruokavaliossa kovia eli tyydyttyneitä rasvoja, joita löytyy etenkin eläinperäisistä tuotteista. Tyydyttymättömät pehmeät rasvat ruokavaliossa vaikuttavat veren kolesterolipitoisuuteen sen sijaan terveyden kannalta myönteisesti.

Vaikka kolesteroli on elimistölle välttämätöntä, liian korkealla kolesterolilla on vaarallisia haittavaikutuksia, joista suurin on riski sairastua sepelvaltimotautiin. Siihen yleisin johtava tekijä on verisuonten kalkkeutuminen, mikä lopulta aiheuttaa valtimoiden ahtautumista. Riskinä on veren virtauksen tyrehtyminen kokonaan eli infarkti. Alentamalla veren kolesterolipitoisuuksia voidaan pitkällä aikavälillä saada myös jo syntyneitä ahtaumia pienenemään.